How many fielders are allowed outside the circle?
For an uninterrupted innings under the ICC men’s October 2026 playing conditions, the standard limits are below. These are maximum numbers outside the restriction area at the instant of delivery, not a requirement to put that many players on the boundary.
| Format and phase | Overs | Maximum outside |
|---|---|---|
| T20I powerplay | 1–6 | 2 |
| T20I after powerplay | 7–20 | 5 |
| ODI Powerplay 1 | 1–10 | 2 |
| ODI Powerplay 2 | 11–40 | 4 |
| ODI Powerplay 3 | 41–50 | 5 |
Source: clause 28.7 in the ICC men’s T20I conditions and ODI conditions, October 2026. Reduced innings use their own schedules. Other placement restrictions also apply.
Example: in over 5 of a full 20-over T20I innings, a captain cannot place three fielders outside the restriction area. After the powerplay finishes, the usual maximum becomes five. That permits an extra deep cover, long-on or other position, but does not make the entire field automatically legal.
What is actually being restricted?
A powerplay limits specified field placement during a defined part of a limited-overs innings. The familiar restriction concerns how many fielders may be outside the marked restriction area, but a legal field also has to satisfy other laws and playing conditions. The word does not mean the batting side receives bonus runs, a shorter boundary or permission to ignore ordinary dismissal rules. Read it as a constraint on the captain’s available positions. That constraint changes which gaps can be protected, making the phase tactically different without creating a separate scoring system.
Why the format must be named
T20 and ODI innings differ in length and in their restriction schedules. Men’s, women’s, domestic and junior conditions may also need separate checking. A table copied from one event can therefore be misleading when presented as the rule for all cricket. Before using a numerical example, identify the format and the conditions edition. The stable idea is the restricted deployment of fielders, while the exact overs and permitted counts are supplied by the applicable competition. Keeping that distinction visible makes a guide useful when the event details differ.
How a captain chooses what to leave open
With fewer deep positions available, the captain must choose which boundary areas deserve protection and which can be supported by the bowler’s line and length. A fielder placed straight may help against a lofted drive but leave a square option less covered. The intended delivery is part of the plan. If the bowler misses that line repeatedly, the captain may adjust the field or the bowling target. There is no single universal powerplay field because the batter’s strengths, surface and bowlers create different trade-offs.
How a batter can use the phase sensibly
A restricted field can create opportunities, but an open boundary does not make every ball suitable for a big shot. The batter still has to read line, length, movement and the actual gap. A controlled shot into space may be more useful than a preselected swing at a ball outside the intended range. In practice, use a simple stated field and ask the batter to identify appropriate scoring choices. Judge the decision separately from the contact so a fortunate mishit is not treated as proof of sound selection.
What happens in a shortened innings?
When overs are reduced, the fielding-restriction allocation may be recalculated under a specific table or procedure. It should not be guessed by removing a random number of early overs or retaining the original schedule unchanged. The umpires communicate the revised arrangement. For a viewer, the important questions are the new innings allowance, the current restriction phase and the permitted field. For a recreational captain, obtain those instructions before arranging the next over. A calculator or generic diagram cannot determine the revised schedule without the correct playing-condition inputs.
A practical discussion before an over
The captain can ask the bowler for one intended line and the most likely miss, then identify which scoring areas the available deep fielders protect. The keeper can help communicate a change when the striker switches handedness. Check the whole field rather than asking only whether one boundary marker looks deep enough. A small preparation routine can prevent a field from drifting as players follow previous shots. It also gives each fielder a clear duty: catching, saving a single or protecting a selected boundary area.
Read the field change at the end of a phase
In an uninterrupted T20I using the stated ICC men’s schedule, compare the last powerplay delivery with the first delivery afterward. The captain can use more deep positions once that restriction changes, but need not use the maximum. Observe which area gains protection and which single becomes easier. The permitted count is a ceiling, not a required arrangement.
Imagine a captain adding a deeper cover while keeping the bowler’s intended off-stump line. A batter may find the driven boundary less available but notice room for a controlled single. That is a coherent trade-off rather than proof that the field has become universally defensive. If the bowler instead repeatedly delivers on the leg side, the same new cover position may do little to support the actual balls.
- Identify the current format and whether the innings allowance was reduced.
- Use the official phase and actual field locations, not position names alone, when counting outside fielders.
- Note the bowler’s intended line and the shot area the change protects.
- Compare batting choices before and after the change without assuming that every boundary proves the field was wrong.
For shortened matches, obtain the revised schedule instead of compressing the full-length numbers by intuition. A two-over passage watched accurately with its phase identified is more informative than a copied table with no format or innings context. Other placement restrictions still apply, so a correct outside count does not by itself certify the entire field.
Sources & scope
The MCC Laws provide the foundation. Competition playing conditions can modify how a match operates; use the edition adopted by your organiser. This guide explains the topic in original language and does not replace the official laws.